A Huawei az idei MWC alkalmával bizonyította, hogy érdemes odafigyelni a kínai gyártóra – és igazából személyes tapasztalatom is azt diktálja, hogy nincs különösebb probléma a termékeikkel; egy Ideos S7 Slim tablet ugyanis jó ideje hűen szolgál. Most a belépőkategóriás Ascend Y200-at kaptam meg tőlük tesztelni (a lehetőséget ezúton is köszönöm 😉 ), lássuk hát, mit várhatunk a készüléktől!

Az apró dobozban a készüléken kívül megkaptam az adatkábelt, a hálózati töltőfejet, na meg magát a készüléket. Fülhallgatót tehát nem kaptam, de valószínűleg jobb is így – ebben a kategóriában (de még sokszor fentebb sem) nem osztogatnak túl minőségi darabokat, így 12 egy tucat. Ha valaki sűrűbben hallgat zenét, úgyis van elfekvőben egy megszokott és kényelmes darab.

Lássuk hát, mit ad a Huawei a belépőszinten:

Specifikáció

 • Méretek: 116.9 x 60.4 x 11.7 mm
 • Súly: 120 g
 • Kijelző: IPS LCD,  320 x 480 pixel, 3.5 inch, (~165 ppi pixel sűrűség)
 • Memória: 512 MB tárhely, 256 MB RAM
 • MicroSD bővíthetőség: igen, 32 GB-ig
 • 3G: HSDPA, 7.2 Mbps; HSUPA, 5.76 Mbps
 • WLAN: Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi Direct, Wi-Fi hotspot
 • Bluetooth:  v2.1, A2DP
 • Kamera, elsődleges: 3.15 MP, Geo-tagging, videó felbontása: VGA@30fps
 • Kamera, másodlagos: nincs
 • Android: 2.3, Gingerbread
 • CPU/GPU: Qualcomm MSM7225A Snapdragon, (800 Mhz), Adreno 200
 • Akkumulátor: Li-Ion 1250 mAh

Ami bekapcsolás után feltűnt, hogy a kijelző képe egész jó – és mint utóbb kiderült, az IPS panelnek köszönhető a dolog. A felbontás bár nem túl magas, és a ppi érték sem fog senkit lázba hozni, mégis azt kell mondjam, a kirajzolt kép szép, élénk, éles. Persze közelről nézve ott lesznek azok a fránya pixelek, de aki egy alsókategóriás telefonnál pixeleket akar keresni, annak lelke rajta. 😀

A memória szintén nem túl sok, ez még mondjuk, hogy nem annyira égető probléma, de a tárhely mérete már annál inkább. Egész pontosan két benchmark feltelepítése után 71 MB szabad hely maradt a programoknak, a tök üres Belső SD méretére pedig 17.95 MB-ot ír a készülék. Ez pedig meglehetősen kevés, bár mentőöv lehet, hogy használhatunk microSD kártyát is, egészen 32GB-is méretig.

A kamera 3MP-es, tehát nagyjából már most borítékolható, hogy nem túl acélos. Persze a szoftver kihúzhat a bajból egy ilyen optikát is, de lelövöm előre a poént: itt most ez nem fog megtörténni. A Qualcomm féle MSM7225A processzor és a hozzá tartozó Adreno 200-as GPU már sok-sok készülékben teljesített szolgálatot – és még valószínűleg sok készülékben fogunk vele találkozni a jövőben is. 800 Mhz-en ketyeg, innentől kezdve már csak a szoftver optimalizáltságán múlik, hogy mennyire pörgős a rendszer. Na ez viszont már sikerült a Huawei mérnökeinek, de erről majd később. 😉

Külső/Hardver

A készülék külseje senkit sem fog lázba hozni. Csupa műanyag, az unalomig ismert fémhatású keret, a hátlap érdesített plasztik. Nem mondhatom azt tiszta szívvel, hogy a Huawei Ascend Y200 csúnya lenne, mondjuk inkább úgy, hogy… funkcionális. Valamibe bele kellett rakni a hardvert, meg kellett egy kijelző, azt’ annyi. Persze nem újdonság ez, a Samsung ontja magából a hasonlóan semmitmondó külsejű készülékeket, mégis veszik őket mint a cukrot. Ha az ár a lényeg, az ember sokat elnéz, tesztem alanya pedig árban baromi jól pozícionált. 😉

   

Bal oldalon a hangerőszabályzó gombon kívül nem találunk semmit, alul a fedetlen microUSB csatlakozó árválkodik. Fent a 3.5 mm-es csati és a bekapcsoló gomb kettőse vár, a jobb oldal pedig abszolút csupasz. A 3.5″-os kijelző alatt 3 érintőgombot találunk, ezek a Menü, Home, és Vissza funkciókat takarják. Fent még megbújik egy állapotjelző LED is, ennek személy szerint mindig örülök.

   

A kijelzőről már volt szó, egész kellemes a kép. Persze messze van a szintén nálam lévő Sony Xperia P kijelzőjétől, de nem is egy ligában játszanak, így értelmetlen is lenne az összehasonlítás. Maga a panel egy kissé süllyesztve van a külső üveglaphoz képest, ez nem zavaró, bár egyből észreveszi az ember. A hátlapon a kamera mellet nem találunk LED segédfényt, maga a kamera optikája pedig kissé furcsa, állított téglalap formában található, körülötte ezüst színű keret. A hátlap köszönhetően az érdesítésnek, nem csúszkál, biztos fogást biztosít. Leszedése könnyű, a jobb felső sarokból kiindulva biztosak lehetünk benne, hogy egy körmünk sem fogja bánni a manővert.

A processzor régi ismerősünk, semmi extra, akárcsak a hozzá társított GPU. A memória viszont kissé szűkös, a tárhelyen még tudunk segíteni egy microSD-vel, a 256 MB-nyi memórián viszont már sajnos nem.

 

Szoftver

A szoftveres alap Android 2.3.6, frissítésről nem tudok, szerintem kár is várni. De persze ezzel a verzióval is használható készülék az Y200 – mint már említettem, a mérnökök jó munkát végeztek, hisz a relatíve gyenge hardver csak úgy röpíti a felhasználói felületet. A boot gyorsaságán meglepődtem, nagyjából 5 másodperc alatt ott voltam a kezdőképernyőn – aztán később láttam a menüben, hogy van egy olyan rész, ami a Gyors bootolás nevet kapta. Szóval tényleg működik a dolog, bár megmondom őszintén, működésének részleteinek nem néztem utána.

  

A kezdőképernyő 5 lapból áll, widgetek terén nem vagyunk eleresztve. Van óra+időjárás kombó, Adatfolyamok (itt a Facebbok-on, Twitteren, és Flickr-ön történt eseményeket követhetjük), analóg óra, Saját FM, és pár alap widget. Az információs sávot lehúzva megtaláljuk az alapvető kapcsolókat is (Wi-Fi, Bluetooth, GPS, stb.).

Az alsó sávon 4 ikon kapott helyet, 3 ezek közül szabadon változtatható. A programok listája oldalra görgethető, illetve ezeket is szabadon rendezhetjük sorba. A Tárcsázó átesett egy kisebb dizájnoláson, persze nem egy Sense, de tudja amit kell. A Böngésző sebességébe nem fogunk beleszédülni, a két ujjas nagyítás használata néha necces, főleg testesebb oldalak esetében.

  

Van FM-rádió is, használatához szokás szerint szükségünk lesz egy fülhallgatóra is, mely antennaként szolgál. A Biztonsági mentés segítségével (baromi meglepő módon) biztonsági mentést készíthetünk a névjegyekről, sms-ekről, és lényegében minden fontos dologról. Ezen felül még a feltelepített programokat is elmenthetjük az SD-re, szóval egy újratelepítés vagy frissítés után gyorsan és egyszerűen visszaállíthatjuk a készüléket az előző állapotba.

  

Billentyűzetnek az alap Androidos megoldás mellett a TouchPal teljesít szolgálatot – nekem sikerült folyamatosan melléütnöm, de lehet hogy csak kissé elszoktam már az ekkora méretű kijelzőktől.

A 3 oldalnyi program többi része az unalomig ismert alap Androidos megoldás, így ezekről most nem is írnék többet, szerintem mindenki ismeri már őket jól.

  

A kamera alkalmazás… nos, ennél alapabb már nem is lehetne. A beállítások listáját gyorsan át fogjuk görgetni; 3 féle képméret (3 MP, 2 MP, VGA), ugyanennyi képminőség, 5 színhatás… és igazából ennyi. Ezen kívül még a fehéregyensúlyt tudjuk állítgatni, ha arra támadna ingerenciánk.

 

 

Autofókusz nincs, LED nincs, és 3MP. Sok jóra tehát nem számíthatunk, az Ascend Y200 leggyengébben sikerült része egyértelműen a kamera. Tesztképekből most nem lesz annyi, mint a HTC One S esetében, szerintem ennyi is elég. 😉

  

 

Konklúzió

 

A Huawei Ascend Y200 véleményezése nem egyszerű számomra. Jó ideje a saját készülékeimet a felső kategóriából választom, így ez a belépőszint már elég távol áll tőlem. Ugyanakkor tudom, hogy rengetegen veszik ezeket a készülékeket is, vagy anyagi megfontolásból, vagy mert egész egyszerűen nem akarnak többet költeni. Ha az ő szemszögükből nézem a dolgot, akkor az Y200 nem egy rossz választás – eltekintve a kamerától, tehát ha ez egy fontos szempont, akkor inkább máshol nézelődjünk. Viszont szép a kijelző (egy lapon sem lehet említeni a szintén belépőszintű LG L3-al), és a készülék méretei sem kívánnak hatalmas lapáttenyereket.

Na meg persze ott az ár, amely mellett nem mehetünk el szó nélkül. A Huawei Ascend Y200 ugyanis már 5000-es havidíj mellé ingyen elvihető, de 3250 Forintos előfizetéssel is csak 20.000 pénz (webshop-on keresztül még olcsóbb). Cserébe kapunk egy tényleg gyorsan kezelhető készüléket, 2.3-as rendszerrel. Akinek pedig ennél nem kell több, és a kamera sem okoz nagy érvágást, annak simán ajánlható. 😉

MEGOSZTÁS
Előző cikkHuawei Vision a Vodafone Smart Store kínálatában
Következő cikkA Nexus 7 számokban
Android kedvelő és általános techb*zi - akit érdekel minden technológiai újítás, legyen az hasznos, vagy kevésbé hasznos. Jelenleg egy Samsung Galaxy S6-ot használok telefonként, egy Teclast X98 Air 3G-t tabletként, a cikkek pedig egy Samsung S24E370DL monitoron születnek, mely töltőként is funkcionál az S6 számára. :)
 • Sulla

  Köszi szépen a tesztet Sky! Már vártam rá!

  • http://andro-id.info Skynet

   😉

 • Pingback: Hogy mondod ki: Huawei? | andro-id.info()

 • Cage

  Ez a jobb vagy a Galaxy Pocket (függetlenül a kijelzőtő)?
  Utóbbi itt (http://www.phonearena.com/reviews/Samsung-Galaxy-Pocket-Review_id3079) elég jó pontot kapott és a TeCsőn is inkább a Galaxy Y/Pocket-et mondják jobbnak (http://www.youtube.com/user/DrTech0logy – három videó, érdemes végignézni!). Persze nem biztos, hogy egy kissrác véleményére kellene hallgatni… 😀

 • Cage

  Nem érdemes megvenni, mert:

  “A következő miatt bántam meg, hogy megvettem: belső SD kártya 17,96MB; belső tárhely 165MB (az alapok már első bekapcsoláskor 137-et elfoglalnak); 135MB RAM (az alap futó programok 117-et elfoglalnak). Bár mindenhol 256MB RAM-ot írnak, bizony ez csak 135MB. Egy widget elindítására is azt írja, hogy nincs elég memória, hát még a netezésre! Pár megás szoftverekre is kiírja, ha telepíteni akarom, hogy nincs elég hely. Egy rakás katyvasz, sajnos.”

  A TeCsős videók is őt igazolják. A Galaxy Pocket-nél legalább van 1GB az alkalmazásoknak és 2.2GB a fájloknak és még a ram is több egy kicsit, belépő szinten pedig a kevés is sokat számít. Ha valakinek nem jelent problémát az egy fokkal rosszabb kijelző (annyira azért nem vészes), akkor inkább a Pocket-et vagye meg, vagy gyűjtsön még egy jobbra (pl.: Mini 2).

  • Michele

   A 256 Mb hiányzó Ram részét maga az android rendszer használja azért nem látod :)
   Tárhely bővítésre próbálj belerakni egy micro sd-t , és a progikat áthelyezni, 2.3 rendszer már tudja ezt, igaz sok program nem támogatja.

 • Pingback: [Teszt] LG Optimus L7 P700()

 • Zsolt

  Heló!

  A tesztben 2431 pontot ir a benchmark. Van egy két hetes ilyen készülékem és ugyanezzel a programmal 3761 lett. Akkor ez, hogy van vagy min múlik?

  Előre is köszi a segítséget

  • http://andro-id.info Skynet

   Igazából ennyit érnek a benchmarkok. 😀 Lehet neked már frissebb a szoftver.

  • Cody

   Én is próbálgattam párszor ezeket a benchmark-okat kb. nem jók semmire szerintem, a benchmark csak egy viszonyítási alap, amivel szokták az egyes telókat összehasonlítani a teszteken. Én inkább letöltök egy jó grafikás játékot és azzal tesztelem, hogy miképp viselkedik a teló a játék futtatása közben. Ráadásul ha feltelepítesz egy custon rom-ot a netről azzal meg lehet magasabb értéket érsz el, holott ugyanazt a készüléket teszteled.